Saygıdeğer Meslektaşlarımız,

2025 yılının ülkemize, dünyamıza ve bütün insanlığa barış, kardeşlik, huzur ve mutluluk getirmesini dileriz. Oda Yönetimi olarak görev tevdi edildiği andan itibaren üyelerimizin birlik, beraberlik ve mesleki dayanışma ruhu içinde hareket etmesini sağlamak için elimizden gelen her türlü çabayı göstermiş bulunmaktayız. Bunun yanında üyelerimizin hak ve menfaatlerini korumak, geliştirmek, mesleki sorunların azaltılmasına yönelik çalışmalarımız ve girişimlerimiz de devam etmektedir. Hali hazırda ülkemizde uygulanan makroekonomi politikasının başarısında para politikası araçları yanında maliye politikası araçlarının da daha etkili bir şekilde devreye alınması gerektiği kuşkusuzdur. Bu anlamda devletimizin, maliye politikası araçlarından özellikle gelirler politikası, dış ticaret politikası ve yatırım teşvik politikasında yeminli mali müşavirlerden azami derecede faydalanılmasına yönelik düzenlemeler yapmasının ülkemizin ve işletmelerimizin yararına olduğunu düşünmekteyiz.

Bu bağlamda; Odamızda son bir yılda gerçekleştirilen mesleki çalışmalar ve sosyal faaliyetler ile diğer gelişmelere yönelik üyelerimize bilgilendirme yapılmasında yarar görmekteyiz.

Odamız; mesleğimize ve meslektaşlarımıza verilen rutin hizmetlerin yanında, mesleki sorunların giderilmesine yönelik birçok platformdaki çalışmalar ile vergi mevzuatı ve bağımsız denetim alanı başta olmak üzere diğer alanlardaki mesleki eğitim çalışmalarını mütemadiyen sürdürmektedir. Bu kapsamda; 2024 yılının başından itibaren aşağıda belirtilen sunumlar Odamızda ve Odamız iş birliğinde yüz yüze olmak üzere Bursa Uludağ Üniversitesinde veya diğer üniversitelerde görev yapmış/yapan akademisyenler, meslektaşlarımız, bürokratlar veya iş insanları tarafından gerçekleştirilmiştir. “7491 Sayılı Kanun’un Vergi Düzenlemeleri” (Prof. Dr. Adnan Gerçek)-Bursa Vizyonu “Sanayi Tarım ve Turizm ile Gelişen Bursa”(BUSİAD Başkanı Buğra Küçükkayalar)- Bağımsız Denetim Şirketlerine İlişkin KYS Mevzuatı(Prof. Dr. Ümit Gücenme Gençoğlu)- BTSO Akademi ile Odamız İşbirliğinde “Vergi Usul Kanununa Göre Enflasyon Muhasebesi Uygulaması”(YMM Abdullah Kiraz)- BTSO Akademi İşbirliğinde “Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları Ve Endüstriyi Bekleyen Yeşil Dönüşüm” Paneli- “Soru ve Cevaplarla 2023-2024 Yılları Enflasyon Düzeltmesinde Özellikli Hususlar, Excel’de Hesaplamalar Ve Uygulamalar”(YMM Mesut Atabey, YMM Mehmet Günay, YMM Mehmet Çolakoğlu)- Dezenflasyon Sürecinde Ekopolitik Bir Söyleşi(Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu)- Sosyal Güvenlik Reformu Öncesi ve Sonrası Sosyal Güvenlik Sistemimiz ve Sistemin Geleceği”(SGK.E.Başkanı YMM Fatih Acar)-“2024/2.Dönemi Enflasyon Düzeltmesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar İle Excel’de Hesaplamalar ve Uygulamalar” (YMM Mesut Atabey, YMM Mehmet Günay)- “Sürdürülebilirlik Denetçiliği Sınavına Hazırlık” Senem Tanju-Çiğdem Palalı)-Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Vergi Ve Muhasebe Uygulamaları ve AR-GE İndirimleri”(YMM Ali Kara) – “Sürdürebilirlik Yönetimi Ve Denetimi” (Doç. Dr. Hakan Vargün) – “Yüksek Enflasyon Dönemlerinde Enflasyon Düzeltmesi ve Etkileri-VUK Mük. 298-TMS 29-BOBİ FRS 25” (Doç. Dr. Hakan Vargün- Prof. Dr. Adnan Gerçek)- “Bağımsız Denetim Standartları”(Doç. Dr. Hakan Vargün) – “Aile İşletmeleri, Aile Anayasası ve Kurumsallaşma (Prof. Dr. Zeyyat Sabuncuoğlu-08 Ocak 2025)

Diğer taraftan 07-08-09 Haziran 2024 tarihlerinde Bursa’da Odamız ev sahipliğinde 132. YMM Odaları Başkanlar Kurulu ile 8 YMM Odasının önceki dönem başkanları ile mevcut tüm kurul üyelerinden veya komisyonlarından 65 civarında meslektaşımızın yer aldığı “Yeminli Mali Müşavirlik Mesleğinin Değerlendirilmesi Sorunlar ve Çözüm Önerileri ve Yeni Vizyon” konulu Çalıştay gerçekleştirilmiş olup çalıştay sonuçları ilgili kurum ve kuruluşlara sunulmuştur.

26-27 Ekim 2024 tarihlerinde, Muhasebe ve Finansman Öğretim Üyeleri, Bilim ve Araştırma Derneği (MUFAD) ile Bursa Yeminli Mali Müşavirler Odası tarafından ortaklaşa düzenlenen 9. Muhasebe ve Denetim Standartları Çalıştayı yapılmıştır. İki günü kapsayan; Bağımsız Denetim ve Sürdürülebilirlik ana başlıklarında 7 ayrı oturumda gerçekleştirilen çalıştaya KGK Başkanı Dr. Hasan Özçelik ile Ülkemizin değişik üniversitelerinden 50 civarında akademisyen ile meslektaşlarımız katılmıştır.

Oda Yönetim Kurulu olarak, odamızın düzenlediği eğitimlerde meslektaşlarımıza mesleğin icrasında ihtiyaç duyabilecekleri alanlarda faydalı olmak ve mesleki ilerlemeye katkıda bulunmak amacındayız. Ayrıca, yeminli mali müşavirlik ve bağımsız denetçilik faaliyetinin icrası için denetleyici/düzenleyici kurumların (TÜRMOB, KGK ve diğer kurumlar) zorunlu kıldıkları mesleki eğitim kredilerinin odamız bünyesinde temin edilmesine çalışmaktayız. Bununla birlikte; odamızdaki eğitimlerde katılımcıların listesinin Odamız tarafından KGK’ye bildirilmesiyle sürekli eğitim kredisi elde edilebilmektedir. TÜRMOB/Sürgem eğitim kredisi için ise üyelerimizin rezervasyon.surgem.org.tr adresinden T.C Kimlik numarası ile oluşturulan QR kodlu eğitime katılım belgesini odamızdaki mobil uygulamada okutması yeterli olmaktadır. Bu süreçte; KGK, TÜRMOB, İstanbul YMMO, Ankara YMMO ile çeşitli kurumların mesleki konulardaki Webinar, Zoom gibi çevrimiçi yöntemlerle gerçekleştirdikleri uzaktan izlenebilir eğitim faaliyetlerinin takip edilebilmesi ve kredi elde edilebilmesi için iletişim kanallarından gerekli bilgilendirmeler yapılmaktadır. Odamızda düzenlenen eğitim faaliyetine ilişkin doküman, slayt ve belgeler -temin edilmesi halinde- katılımcılara iletilmekte ve oda web sayfasında paylaşılmaktadır. Komisyonlarımız veya üyelerimiz tarafından mesleki konularda yapılan çalışmalarda WhatsApp grubu/e-posta/sms/web sayfası aracılığıyla sizlere ulaştırılmaktadır.

Mesleğimizin çatı örgütü “TÜRMOB” ve “YMM Odaları Başkanlar Kurulu” tarafından mesleki sorunlar ve mesleğin iş alanlarının/kapasitesinin artırılmasına yönelik çalışmalar devam etmekte olup bu faaliyetler kararlılıkla ve sonuç alıncaya kadar devam edecektir. Ayrıca Odamızın tanıtımı ve meslektaşlarımızın yerelde yaşadıkları sorunların en aza indirilebilmesi için üniversiteler, kamu otoriteleri ve sivil toplum kuruluşları ile çok sayıda çalışmalar ve görüşmeler yapılmıştır. Bu amaçla; 2024 yılı içinde Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü, Mudanya Üniversitesi Rektörü, VDK Bursa Denetim Daire Başkanı, Vergi Dairesi Başkanı/Bursa Defterdarı, SGK İl Müdürlüğü, Ticaret İl Müdürü, ÇSGB İş Teftiş Bursa Grup Başkanı, ziyaret edilmiştir. Bursa Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı ziyaret edilerek, mesleğimizin icrasında başta enflasyon düzeltmesi uygulaması ve KDV iadelerinden kaynaklı sorunlara ilişkin çözüm önerileri ve destek talep edilmiştir. Bursa Teknik Üniversitesi ev sahipliğindeki “2. Uluslararası Ekonomi, Finans ve Sürdürülebilirlik Politikaları” kongresine katılım gösterilmiştir. Yine Odamızı 2024 yılı içinde kamu kurumlarının yöneticileri başta olmak üzere mesleğimizle ilişkili kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ziyaret ederek karşılıklı görüş alışverişinde bulunmuşlardır.

Odamızca her yıl Ramazan ayında düzenlenen “iftar yemeği” 20 Mart 2024 tarihinde üyelerimiz, kurum temsilcileri ve diğer misafirlerimizin geniş katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Balıkesir ilinde faaliyet gösteren üyelerimiz 29 Şubat 2024 tarihinde ziyaret edilerek sorunları ve talepleri ilgili mercilere iletilmiş olup 08 Nisan 2024 tarihinde ise Balıkesir’deki üyelerimize yönelik düzenlenen “iftar yemeği” kurum temsilcileri ve misafirlerimizin katılımı ile yapılmıştır.

2024 yılında Odamızın ve mesleğimizin tanıtımına yönelik olarak ulusal/yerel yazılı veya görsel medyada TV programı, röportaj, açıklamalarımız ve faaliyetlerimiz yer almıştır. Ayrıca, önceki dönem Oda başkanımıza onursal başkanlık plaketi ile meslekte 20. yılını dolduran üyelerimize plaketleri takdim edilmiş, yeni üyelerimize yönelik ruhsat takdim törenleri düzenlenmiştir. Yine yeni işyeri açan meslektaşlarımız başta olmak üzere birçok üyemizin ofisi ziyaret edilmiştir. 10 Kasım 2024 tarihinde Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anma töreninde odamız adına çelenk sunulması ve saygı duruşunda bulunulmuştur.
2024 yılı içinde oda kurullarımız ve komisyonlarınız, olağan faaliyetlerini gerçekleştirmek suretiyle mesleğimize ve üyelerimize hizmet vermeye devam etmiştir. Üyelerimizin; bizzat veya komisyonlar vasıtasıyla tecrübe, görüş ve önerileriyle çalışmalarımızı desteklemesi bizlere güç ve moral verecektir.
T.C Hazine ve Maliye Bakanlığınca; 03 Ocak 2025 tarih ve 32771 sayılı Resmî Gazete’de 2025 Yılı Yeminli Mali Müşavirlik Tasdik İşlemleri Asgari Ücret Tarifesi %43,93 artışla yayınlanmıştır. Ancak, meslek mensuplarının son yıllarda yaşadığı reel kayıplar göz önünde bulundurularak TÜRMOB tarafından hazırlanan bir Asgari Ücret Tarifesi de ebirlik.turmob.org.tr adresine yüklenmiştir. Bu tarife de sizlere e-posta yoluyla ulaştırılmış olup ücret tarifesine uyumun mesleğimizin geleceği açısından oldukça önem taşıdığını önemle hatırlatırız.

Saygıdeğer Üyemiz,

Odamızın faaliyetlerini, bursaymmo.org.tr/, facebook.com/bursaymmo.org.tr/, https://www.facebook.com/profile.php?id=100091288103016 (YmmOdasıBursa), instagram.com/bursaymmo/ adresleri ve sosyal medya hesapları üzerinden takip edebilirsiniz.

Değerli Meslektaşlarımız, 2025 yılının mesleğimiz ve üyelerimiz için umutlarla dolu, sağlıklı, başarılı ve bol kazançlı bir yıl olmasını dileriz.
Saygılarımızla, 15.01.2025

İhsan AKAR
Oda Başkanı